Снимка: Reuters

Националната агенция за приходи желае да увеличи приходите в хазната с цели 2,5 млрд. лева през 2019 г. За тази цел от Агенцията са решили да затегнат контрола над търговците в интернет.

През новата година е планирано да бъдат направени проверки на 800 онлайн търговци, а през следващите две години броят на проверените ще нарасне съответно до 850 и 900 броя. Това е записано в мотивите на Министерството на финансите към проектобюджета за 2019 г., който е пуснат за обществено обсъждане.

Хазартът също ще бъде засегнат от планираните проверки. Националната агенция за приходи ще извърши по 500 проверки на хазартни обекти, съобщава "Труд".

Новите пари в хазната ще бъдат дадени за увеличаването на разходите за децата в България.

През идната година с 25,1 млн. лв. от бюджета ще бъдат финансирани заниманията по интереси на около 700 хил. ученици, които до 2018 г. са били финансирани със средства от ЕС. Храненето на децата от подготвителните групи и тези от 1 до 4 клас също ще бъде подпомогнато с допълнителни средства в размер на 8 млн. лв.

Увеличават се заплатите на учителите. Стартовото възнаграждение на обучаващите ще бъде променено от 760 на 920 лева.

С бюджета за 2019 г. максималният месечен размер на гарантираните вземания на работници от фалирали фирми нараства от 1300 на 1400 лв. Законът гарантира изплащането на до 6 неизплатени заплати при фалит на фирма, което прави общо максимална сума от 8400 лв.

Предизвикателства пред българското общество, според мотивите на бюджета, остават тенденциите към увеличаване на работното време и  интензивността на труда. Тук е нужно да бъдат взети мерки за защита на работниците, категорични са от Министерството на финансите.

Социалната политика е приоритет на бюджет 2019 г.

502 хил.души с увреждания ще получат месечни добавки за социална интеграция. Във връзка с поетите ангажименти от правителството за приемане на законодателство за хората с увреждания, с бюджета за 2019 г. са предвидени средства за асистентска подкрепа на хората с увреждания в размер на 71,5 млн. лв.

Дългоочакваната новина, че Националният институт по метеорология от звено към БАН, ще стане юридическо лице към Министерството на образованието, е факт в бюджета за 2019 година.

Увеличават се парите за библиотеки и музеи

Повече пари за библиотеки, музеи и центрове за предоставяне на социални услуги ще има през 2019 г. Увеличаването на средствата става чрез повишаване на стандартите за тяхната издръжка. Стандартите за библиотеките, музеите и художествените галерии с регионален характер са завишени с 8,6%, а за читалищата с 13,3%.

С цели 18% се увеличават стандартите за центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. От своя страна стандартите за центровете за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с увреждания са завишени с 14%, за домовете за пълнолетни лица с увреждания – с 13%, а за защитените жилища за лица с увреждания – с 12%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase