Снимка: Bulgaria ON AIR

БСП внесе в парламента вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" на тема здравеопазване. Червените атакуват готвената здравна реформа, закритите общински болници и ценообразуването при лекарствата.

Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров каза пред Bulgaria ON AIR, че е съгласен  с посочените проблеми във вота на недоверие.

Още по темата

"Същите проблеми бяха посочени и от здравния министър преди две седмици. Налице е единодушие между управляващи и опозиция за наличие на проблеми в здравната система. В този смисъл искането за вот на недоверие стои странно", коментира д-р Кацаров.

Кардиологът Младен Григоров посочи 5 проблема в здравеопазването.

"Единият е финансирането. Вторият е тежкият структурен проблем на здравеопазването. 367 болници консумират 50% за болнична помощ, а само 12% отиват за доболнична помощ. В страните с добро здравеопазване е почти точно обратното. Третият проблем са клиничните пътеки - лекуване по симптоми, а не по същество. Следващият е в образованието - грубото подценяване на доклиничните специалности. Последният е недостигът на кадри, най-вече при медицинските сестри", обясни Григоров.

Според него без демонополизация на Здравната каса под някаква форма нищо няма да се получи.

"Да се премахне монополът на Здравната каса. Това е промяна в интерес на пациента. Той ще стане важен, ако може да избира", допълни д-р Стойчо Кацаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase