Снимка: БТА

Около 200 мотористи се включиха в почетната обиколка на Русе, с която бе закрит активният мотосезон за тази година. Нейното начало бе поставено от Парка на младежта.

Организацията на мероприятието беше съгласувана предварително с органите на реда. Мотористите бяха придружавани от полицейски патрули. Униформени служители бяха разположени и на кръстовища - част от маршрута.

"Обиколката приключи спокойно. Не са регистрирани нарушения на реда или пътни инциденти", съобщи регионалният говорител на МВР Даниела Малчева.

Още по темата

Преди началото на обиколката един от организаторите на проявата - Светослав Бонапартов, който е секретар на русенския мотоклуб "The Thunders MC", обясни, че не очаква да има провокации в днешния ден. Програмата на мотористите продължава с парти в клуба на организаторите на събитието.

Бонапартов коментира, че не трябва да се преекспонира с влизането на група мотористи преди два дни в ромските квартали "Тракцията" и "Селеметя". В тях е пребивавал Северин Красимиров, който бе арестуван в Германия за убийството на 30-годишната Виктория Маринова.

По думите на Бонапартов това не са частни квартали и там може да се карат мотори.

"Ние не сме отишли там да се бием или да правим вандалски прояви. Като част от това гражданско общество искахме по този начин да изразим съпричастност към близките на жертвата - не като палим свещи на Паметника на свободата, а метафорично казано да си запалим свещите на моторите", заяви Бонапартов.

Сред участниците в обиколката на Русе бе и Андрей Желязков - адвокат на роднините на Виктория Маринова.

По думите му демонстрацията преди два дни на група мотористи в кв. "Тракция" е била излишна. Той обясни, че познава много добре квартала, тъй като бил преди години полицейски инспектор.

"Там има много добри хора, работни, но една част като че ли нямат втора сигнална система. Това е лично мнение. Трябва да има стратегия и тези хора да бъдат качени на по-високо ниво. Неправителствените организации, които съблюдават правата на етническите малцинства, би следвало и те да се включат в тази интеграция", каза Желязков.

От полицията съобщиха още, че присъствието на полиция и жандармерия в двата ромски квартала ще остане, докато е необходимо, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase