Снимка: Булфото, архив

"Ръководството на "Джи Пи Груп" е категорично, че в така манипулираната медийна обстановка през последния месец, опитваща се да отъждестви граденото десетки години име на компанията в строителния бранш с престъпни квалификации, е достойно в името на бранда "Джи Пи Груп" да депозираме пред Aгенция "Пътна инфраструктура" отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството на тунел Железница", се чете в официална позиция на компанията, разпространена до медиите.

Още по темата
"Същото е в полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет и в подкрепа на пътната безопасност", отчитат още от ръководството на дружеството.

В своето становище, ръководството на "Джи Пи Груп" заявява категорично, че през всички години компанията е работила, съобразявайки се със законовите разпоредби и винаги е отчитала обществения интерес.

"Във връзка със започналите проверки, засиления обществен фокус и познавайки в детайли инвестиционния проект за доизграждане на АМ "Струма", в частност изграждането на тунел Железница, за който проект бяхме избрани за изпълнител вследствие проведената открита процедура по реда на ЗОП, осъзнаваме, че има реална опасност от неспазване на графика за изпълнение на проекта, което създава риск от загуба на средства", се отбелязва в позицията.

Това ще наложи започнатите отсечки да се построят за сметка на държавния бюджет и да бъде възстановена предоставената безвъзмездна финансова помощ за изграждане на "Автомагистрала "Струма", финансирана от ОП "Транспорт 2007-2013 г.".

Забавата в изграждането на посочените участъци на АМ "Струма" е предпоставка за още тежки катастрофи, голям брой загинали и ранени. Според официалната статистика през последните 5 години този пътен участък си е извоювал печалната слава на най-кървавото трасе в страната ни, посочват още от ръководството на дружеството.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че е възложил на шефа на АПИ Светослав Глосов, спазвайки закона, да намери форми да извади "Джи Пи груп" от проектите с европейско или държавно финансиране.

"Единствените ми претенции към строителните компании са били качество и срок на изпълнение", отсече Борисов.

Софийската градска прокуратура вече е образувала досъдебно производство по сигнали за дейността на строителната компания. Наложен е и запор и е блокиран превод от 14 милиона евро на фирмата заради злоупотреби при усвояването на средства от европейските фондове.

Според Борисов, докато към фирмата има подозрения за нарушения, тя не трябва да участва в проекти с европари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase