Снимка: Facebook

Зад убийството на Виктория Маринова вероятно стои човек с тежки деформации. Но тепърва ще се установява дали задържаният Северин Красимиров има психично заболяване, коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Дружеството на психолозите в България Пламен Димитров.

Още по темата

По думите му не е рядкост у нас хора да имат по няколко профила в социалните мрежи, така както и Северин. Това именно говорело за желание човек да бъде анонимен.

Агресията срещу Виктория Маринова може да бъде отключена дори само с една реплика или просто пренебрежение.

По думите на Пламен Димитров обаче, поставянето на всички хора с психични проблеми под общ знаменател е грешно, защото 99% от тях не били опасни за обществото.

"Депресиите са навсякъде около нас и ние ги виждаме по един или друг начин, а хората развиват все повече самоубийствено поведение", смята той.

Според сттистиките 450 милиона души по света страдат от психични заболявания, а българите най-често страдат от тревожни разстройства, като жените и децата са най-уязвимата група.

"Затова са нужни промени в политиката, ресурсните обезпечения, за да се осигурят качествени грижи. Практиката иска институционална рамка и грижа", призова психологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase