Ангел Джамбазки. Снимка: архив, Булфото

Истерията в България около убийството в Русе формира международния отзвук, каза пред "Фокус" евродепутатът Ангел Джамбазки.

Според него проблемът не е в хората, които разпространяват фалшивите новини в социалните мрежи, а е в европейските политици.

Джамбазки е изпратил до тях писма, с които е поискал извинението им.

Още по темата

"Оперирани от чувство за срам и налагащи фалшиви ценности, извинението им би означавало нещо друго – би означавало да продължим разговора, както трябва да го направим. А разговорът е следният: предполагаемият извършител е български гражданин от цигански произход. Именно тези български граждани, които бяха най-много защитавани, най-много представлявани и финансирани от същите тези, които обвиниха България за липса на свобода на словото, за убийство на разследващ журналист", каза евродепутатът.

"Всъщност сега ще трябва да се изправят очи в очи с факта, че предполагаемият извършител е представител точно на това поколение, на тази етническа група в българското общество, за която ни проглушават ушите от сутрин до вечер, как тези хора са онеправдани, дискриминирани и как не сме ги интегрирали", обясни Ангел Джамбазки.

Той допълни, че трябва да се иска писмено и гласно извинение от тези политици.

"За да промени имиджа си, България трябва да засили работата на правоохранителните и правораздавателните органи и да разследва европейските фондове", обясни евродепутатът.

Народните представители от ВМРО са внесли предложение да не се прилага съкратеното следствие за жестоки престъпления срещу личността от общ характер, каза още Джамбазки, който смята, че справедливото възмездие за жестоки престъпления е смъртна присъда.

За същината на предложението той даде пример - ако предполагаемият извършител е виновен и съдът го докаже, да не може да направи самопризнание и да получи 10-15-годишна присъда и на 30 години да е на улицата. В момента съдът е длъжен да се съобрази, ако извършителят направи самопризнания може да поиска съкратено следствие и може да получи присъда под максималната, поясни евродепутатът.

"Мисля, че в обществото ни има пълно единодушие, че такъв човек не трябва да бъде на свобода. В случая първо трябва да се раздаде справедливото възмездие, второ – да се отправи ясен сигнал към всеки подобен човек и да се защити обществото. Това са трите функции на наказанието – справедливост, превъзпитание и защита", обясни Ангел Джамбазки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase