Кадър: Bulgaria ON AIR

Съдът на Европейския съюз излезе с решение преди дни, че отглеждането на дете до две години не се признава за трудов стаж. Решенията на съда са със задължителен характер и това ще влезе в сила, но до какво ще доведе?

"България е в демографска катастрофа и това решение не е никак приятно. Нашите майки наистина имат дълъг отпуск, но това означава да останат да работят две години повече, за да натрупат трудов стаж за пенсия. Бащите ще трябва да направят същото. Това решение не е в услуга на демографския проблем у нас. И без това раждаемостта в България е слаба, и без това младите хора не раждат в страната...", коментира в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR Мика Зайкова.

Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика обаче е на друго мнение. Според него решението на съда казва единствено, че това състояние на работещия родител не му дава право на платен годишен отпуск, но ще продължи да се признава като трудов стаж.

Единствено работодателите печелят от решение на Съда на ЕС, че майчинството няма да се смята за платен годишен отпуск, смята Нейков. А според Мика Зайкова от КТ "Подкрепа" това решение е в ущърб на всички.

Според Иван Нейков е погрешно решение в един ден да бъде обявено, че ще се вдигне максималният осигурителен доход, но ще остане таванът на пенсиите. За Зайкова това не е справедливо. Според нея, за да преживее, на четиричленно семейство са му нужни 2400 лева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase