Снимка: архив, БТА

Нов териториален обхват с четири района – Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски, се подготвя в проект за промени на Закона за регионалното развитие.

Няма да се определят административни центрове на районите. Предвижда се да могат да бъдат определени градове, в които да се осъществяват функции по планиране, програмиране, ресурсно осигуряване, наблюдение и оценка на регионалното развитие, съобщи регионалният министър Петя Аврамова, която участва в годишната среща на местните власти.

Предлага се въвеждане на двустепенен модел на управление на регионални съвети за развитие в регионите, който ще включва управленски и експертно-технически състав. Заложено е отпадане на областните съвети за развитие.

Предстои предложенията да бъдат публикувани за обществени консултации.

Промяната на модела за регионална политика се изпълнява с подкрепата на Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, съгласувано с Европейската комисия, каза Петя Аврамова. Тя допълни, че трябва да се промени подходът и да се опитаме да мислим в малко по-глобално - за регион и проблемите и развитието на региона.

Вече всички са мобилни и при едни добри пътища в даден регион можем да планираме дейности, които да доведат до неговото икономическо развитие и то да се планира по-добре, посочи регионалният министър.

По-доброто състояние на инфраструктурата в Северна България ще даде възможност за отпушване на инвестиционния процес и търсене на работна ръка от инвеститорите, като трябва да се работи и за подобряване на професионалното образование, каза още Петя Аврамова.

Одобрени са кадастралната карта и кадастралните регистри за над 73 000 кв. км, представляващи почти 66% от територията на страната. Набраната информация обхваща 13,6 млн. недвижими имота.

Кадастърът е покрил всички областни градове, 124 общински центрове и 671 други населени места и територии с развит пазар на имотите и инвестициите, включващи Черноморското крайбрежие и планинските курорти.

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 7 месеца

Разграбват страната, без да ни питат

33

Симов

преди 7 месеца

До ПЕНЧО: Няма да ги намалят и съкратят ,защото после, на изборите ,кой ще гласува за тях. Народът ще ги изрита като мършави котета. Поради тази причина им увеличават и заплатите.

32

ПЕНЧО

преди 7 месеца

НАМАЛЯВАНЕ БРОЯ НА ОБЛАСТНИТЕ СЪВЕТИ НА ПОЛОВИНА , СЛЕД КОЕТО СЪКРАЩАВАНЕ БРОЯ НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ ПЕРСОНАЛ С 20-25 %. ОБЩИНИТЕ ДА НЕ СЕ ПИПАТ ,ЗАЩОТО РАЙОНИТЕ ЩЕ СЕ ОБЕЗЛЮДЯТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ, НО И ТАМ ДА СЕ СЪКРАТЯТ ПИСАРУШКИТЕ ,ЗАЩОТО ВЪВ ВСЯКА КАНЦЕЛАРИЯ ИМА ПО ДЕСЕТ КОМПЮТЪРА. УЧИТЕЛИТЕ ДА ХОДЯТ ПРИ ДЕЦАТА В СЕЛАТА , А НЕ ДА КАРАМЕ ДЕЦАТА В ГРАДОВЕТЕ И ДА ГИ ИЗЛАГАМЕ НА РАЗНИ ОПАСНОСТИ ПО ПЪТИЩАТА.МАЙ ЗАБРАВИХТЕ ЗА ЕЛЕКТРОННОТО ОБСЛУЖВАНЕ .