Снимка: БТА

Кой ще е новият главен секретар на МВР, след като Младен Маринов стана вътрешен министър, още се обсъжда.

"Аз съм човек, който казва това, което с 99% сигурност ще се случи. Още се обсъждат кандидатурите за главен секретар. Наистина ми е трудно, защото екипът, който ръководех, е от изключителни професионалисти и всеки би могъл да е успешен главен секретар. Мога да ви кажа, че са 4,5,6", каза министър Маринов пред журналисти в Благоевград.

Заедно с кмета Атанас Камбитов той откри обновената сграда на Областната дирекция по проект за 1,5 млн. лв., предаде "24 часа".

Маринов посочи, че нуждите на министерството по отношение на материално-техническата база са големи и ще настоява за повече пари, които да се дават поетапно.

"Започваме от екипировката, автомобилите, средствата за лична защита, компютрите за разследващите полицаи и администрацията. Обещавам, че ще направя всичко възможно да насоча средства към проблемните места. Постоянно се срещаме с финансовия министър, но за да искаме, трябва да допринасяме и бюджетът да се пълни. Поели сме ангажимент да свием максимално контрабандата, сивата икономика, за да има постъпления, които да се инвестират в сигурност", допълни Маринов.

До 10 дни ще се предоставят нови автомобили по европейска програма за Гранична полиция и Областните дирекции, които имат външна граница за ЕС. Ще се купуват бронежилетки, нови униформи. По отношение на срещата си със синдикатите министърът каза, че е диалогичен човек и приема основателни критики. "Трябва обаче и обратен процес. За да убедим обществото, че трябва да се повиши заплащането и статутът на полицая, трябва да даваме услугата, което очакват от нас. За да имаме очи да искаме, трябва да дадем сигурност", категоричен е Маринов.

Не виждал нищо нередно в системата да работят пенсионери. "След като един човек е дал труда си толкова години и има право на пенсия, нека го направи. Може да продължи и да си изпълнява служебните задължения. В МВР има доста места, които не търпят хора, които не си изпълняват задълженията. Там, където е динамична обстановката, центробежната сила изхвърля тези, които мързелуват", допълни той. Категоричен е, че по отношение на кадрите кризата е преодоляна, а сега се набляга на обучението.

Освен справяне с битовата престъпност, друг приоритет е киберсигурността. Нивото на службата, която гарантира киберсигурност, е вдигнато и вече е отдел с допълнително бройки.

"Има затруднение с кадрите, защото това е специфична дейност. Те трябва да са изключително подготвени хора, на които навън им предлагат много високи заплати. Тези момчета, които в момента работят, заслужават адмирации, защото за ниските заплати, които взимат в сравнение с това, което взимат техните колеги навън, човек трябва да има дълг към родината, за да работи тази работа", похвали ги министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase