Кадър: Bulgaria ON AIR

Видео 25.09.2018

Как да се компенсират авторите за частното копиране?

"Музикаутор" иска да бъде създаден действащ механизъм за компенсации на авторите от частното копиране на техни произведения. Това може да се осъществи чрез промяна на действащия в момента чл. 26 от Закона за авторското право.
 
"Става въпрос за една специфична материя, която е уредена в българския Закон за авторско право през далечната 1993 година. А корекцията в него, направена през 2011 година, на практика не работи. Текстът съдържа неясноти и непълноти, които в крайна сметка водят до обезсмисляне на механизма и липса на рентабилност за събиране на компенсационни възнаграждения на авторите", каза в студиото на "Денят ON AIR" изпълнителният директор на "Музикаутур" Иван Димитров.

От "Музикаутор" посочват като проблемна точка в сега действащия закон облагането на информационните носители, но не и на записващата и копирна техника, което прави практически невъзможно събирането на възнаграждения за отпечатани произведения.

"Необходима е и промяна на облагането на носители и устройства, които се внасят от други държави. В момента се облага вносът единствено от държавите извън ЕС, което е предпоставка за почти нулева събираемост, тъй като повечето информационни носители, които се внасят у нас, първо минават през някое от европейските пристанища", допълни още Иван Димитров.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че България е една от малкото държави, която, въпреки че е въвела световната практика за частното копиране, не го прилага изобщо. В резултат на това хиляди български и чужди автори са лишени от справедливо възнаграждение.

 

Коментари Напиши коментар

9

въпрос

преди 7 месеца

Е кой копира днес музика???По телевизии,радиа и в интернет има океани от музика.

8

niki

преди 7 месеца

Тия от мюзикаутор да стават и да се измитат

7

Анонимен

преди 7 месеца

Т.е. искат всички останали да им плащат за това, че са си сложили етикетче с надпис "певци", правилно ли разбирам?