Кадър: Bulgaria ON AIR

Видео 25.09.2018

Децата - жертви на болните родителски амбиции?

Понякога родителите не позволяват на своите деца да поемат по собствения си път и да се реализират в областта, в която искат.

Така младежите в един момент стават жертва на болните амбиции на родителите си, а това може да доведе, според психолози, до редица последствия върху психическото здраве.

Как да ориентираме правилно децата, без да налагаме своето мнение - в предаването "Директно" коментират Елица Костова, предприемач в сферата на образованието и психологът Младен Владимиров.

"Детето трябва да е щастливо и да има здравословен социален живот. То трябва да се развива социално и емоционално. Не е нужно всяко дете да стане вундеркинд", каза в предаването Елица Костова.

Младен Владимиров пък коментира, че пътят на младежите се определя от баланса между неговите професионални влечения и насоките на родителите.

"Всеки е добър в нещо различно. Родителят трябва да даде на детето си да експериментира - да задоволи своето любопитство и там, където то се разочарова, да не натиска повече. Там, където му хареса обаче, където прояви интерес - да продължи да налива и да дава", коментира още Владимиров.

Според събеседниците в студиото много родители се стремят да оползотворят времето на децата си, като ги запишат на всевъзможни курсове, вместо да безделничат и да играят навън. Как обаче се отразява това на психиката им?

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 7 месеца

Е в България си знаем как се възпитава деца изобщо има само за три неща, за да има кой да реализира болните амбиции на некадърния възрастен комплексар, за да има възрастния на кой да си го изкара като не е в добро настроение но без риск да си изяде боя и да има на дърти години кой да му дава пари без да работи и да се поддава на емоционално изнудване.Любимия начин е да обясняват как са гледали децата си, кога ли са ги гледали детето цял ден е в ясла или училище или пансион сещат се за тях на 18.

3

месара

преди 7 месеца

едно време се казваше на децата - учи мама та да не работиш.амбициите на родителите явно не са се променили и до днес.само че на времето,като завършиш имаше подсигурена работа (по разпределение),сега обаче,завършваш и отиваш в мола продавач (ако ти се работи),мама и тати пращат зимнина от село,а ти джиткаш по чалготеките.имаш изискване,стартова заплата 1 500 - 2 000 лв.,а не умееш нищо по специалността но,имаш диплома за висше.има и изключения при висшистите но,процента е много малък.

2

Анонимен

преди 7 месеца

Парите изпрани, децата образовани в частни колежи. Всичко е наред. Само данъкът нека бъде "Десятък". Даваш от мръсните пари 10 процента на държавата и на Влади, и си тип-топ.