Снимка: Dnes.bg

Парламентът реши единодушно да се въведе нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители с промени в Закона за семейните помощи.

Новата месечна помощ ще се получава само от децата, които нямат право на наследствена пенсия, тъй като починалият родител няма съответния изискуем осигурителен стаж.

Месечната помощ ще се получава от другия родител или от настойника на детето, като те трябва да живеят постоянно в страната.

За да се възползват от месечната помощ, децата трябва и задължително да посещават детска градина и училище до завършване на средното образование, като получаването на помощта е ограничено до навършване на 20-годишна възраст. Друго условие е детето да има всички задължителни имунизации и профилактични прегледи.

Промяната се налага, тъй като не малка част от децата с починали родители не получават финансова подкрепа, мотивират се вносителите. За въвеждането на новата семейна помощ ще са необходими 4 млн. лева.

Според данните до края на февруари 2018 г. децата с един жив родител до 20-годишна възраст са 29 992, а с двама починали родители са 664, като 22 099 получават наследствена пенсия.

По време на дебатите опозицията подкрепи по принцип законопроекта, но настоя да се направят промени между първо и второ четене.

Червеният депутат Георги Гьоков настоя от критериите да се премахне подоходният, за да могат повече деца да се възползват от новата социална помощ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase