Историците казват, че Независимостта на България е един нов-стар празник, други пък спорят, че това е национален празник на страната ни, а за трети това е просто един почивен ден.

Кой е националният празник на страната ни и къде е истината в дебатът на историците – в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR коментира историкът доц. Валери Колев.

"Тези неща са регламентирани в законодателството. Може би 90% от държавите по имат един ден, който е обявен за Национален празник. Останалите са просто официални празници – неработни дни. В този смисъл при нас е съвсем ясно, че 3 март е Националният празник", заяви в студиото историкът.

В много държави, обаче, именно Денят на независимостта е обявен за Национален празник. Трябва ли страната ни да мисли в тази посока или 3 март твърдо остава датата, която е по-правилна от историческа и политическа гледна точка?

"Тези, които са се освободили, наблягат на Независимост и Освобождение, както е в нашия случай. При монархиите обикновено Националният празник е свързан с рождения ден на държавния глава", коментира още доц. Колев.

Когато говорим за Деня на независимостта в България, обаче, нещата придобиват малко по-различен аспект. Много хора са на мнението, че тази дата не е особено важна за страната ни от историческа гледна точка. Как историците коментират историческата дата?

"Независимостта за страната е както свободата при обикновения човек. Когато една държава е независима, тя става пълноправен член на световното семейство. Когато България е станала независима в доста далечната 1908 г. може би 2/3 от държавите в света не са били независими – по-голямата част от тях са били колонии", сподели още историкът.

Около българският Ден на независимостта има много факти, които голяма част от народа не знае. Освен това, празникът е и отричан поради една или друга политическа или идеологическа причина още от 1944 г. до 1998 г.

Каква част от историческите факти познаваме и колко голяма част от тях са били пренебрегвани в този период? Можем ли днес в 21 век да се наречем изцяло независима държава? 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase