Снимка: архив, БТА

Президентът Румен Радев заяви, че ще оцени новите министри, след като поработят. Парламентът обсъжда днес назначаването на нови и освобождаването на стари министри за МВР, МРРБ, МТИТС.

"Парадоксално е. Премиерът маха министър на вътрешните работи заради "мърлявата", както той се изрази работа на полицията. По закон тази работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, който се предлага за министър", коментира държавният глава.

Още по темата

Във връзка със съгласувателната процедура по указа, Радев посочи, че фактът, че правителството "склонило" да я изпълни, е малка, но важна крачка напред в битката за законност.

Президентът каза, че е затруднен да проследи позицията на страната ни относно санкциите, които ЕС може да наложи на Унгария.

"Оказва се, че страната ни има две позиции за Унгария – едната за пред българската публика, а другата за пред Съвета на ЕС", коментира той и допълни, че такова амбивалентно поведение на премиера не може да тълкува.

Според него въпросът за Унгария е комплексен, но не приема "запушването на устата" да е европейски инструмент.

Президентът уточни, че обсъжда своя номинация за конституционен съдия, но не посочи имена на този етап. Той коментира, че за него са важни не само високите професионални, но и морални качества, възможностите и умението да отстояваш своята позиция. Президентът уточни, че правосъдният министър Цецка Цачева не е била предлагана за посланик, но има други имена, които е отхвърлил.

Румен Радев откри 11-то издание на форума "Кариера в България. Защо не?" с думите, че вижда бъдеще за България във всеки образован млад човек.

"За мен вие сте по-важни от чуждестранните инвестиции в България", обърна се президентът към младите хора.

"Справянето с беззаконието, търсенето на нови социални модели, достъпът до качествени образование и здравеопазване и социални услуги, тук в България, възстановяването на прекъснати социални връзки, всичко това зависи от нас. Това е нашата обща битка за една нова модерна България, в която да се чувствате по-добре, отколкото навън", заяви още държавният глава. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase