Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед

Съгласувателната процедура за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР е формална, настоя премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на Американската търговска камара с кабинета.

Още по темата

Борисов изтъкна, че става дума за волеизявление на Маринов, затова счел, че няма необходимост за съгласуване с президента Румен Радев. Името на новия главен секретар обаче щяло да бъде съгласувано с държавния глава.

"Както от командващ ВВС ставаш президент – кой да те спре? Ние можехме тогава да не го освободим по тази логика, но… главният секретар иска да стане министър… Какви мотиви да напиша? "Моля, подпишете, защото той иска да стане министър". Добре, ще напишем и това. Но считам, че е формално. И взехме решение, приехме оставката на Министерския съвет и изпратихме на Президентството", разясни премиерът.

Борисов допълни, че казал на депутатите от ГЕРБ да изчакат разписване на указа, "за да не предизвикаме втора буря". Винаги съм уважавал и президентската институцията, и хората в нея", каза той.

Борисов обясни и решението на Министерския съвет тазгодишната делегация в ООН да бъде оглавявана от него, а не от президента, както е било в последните години.

Премиерът искал да разкаже в речта си за големия успех на българското европредседателство.

"Аз не съм вярвал, че ще се справим толкова добре. Без нито един инцидент и нито една издънка. Прекрасни срещи имахме и във формата 16+1", коментира Борисов и наблегна на това, че Сърбия и Косово са си стиснали ръцете именно по време на нашето председателство.

През американските фирми той подчерта добрите условия за бизнес у нас.

"Спомням си по време на един от предишните ми мандати безработицата беше 12% и това беше най-коментираната тема. Сега тя е под 5%. Винаги има изкушения от популисти да изхарчат веднага парите - ние избрахме друг модел. В първата тройка сме в Европа по външен дълг. САЩ знаете колко имат. БВП расте, трайни са тенденциите, защото голяма част от инвестициите са в производство", похвали се Борисов.

Той заяви и че компромиси в борбата с контрабандата не се правят, което позволява увеличение на бюджетните заплати от догодина. "На олигарсите не им харесва, разбунтуваха се", коментира премиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар