Новите цени на газ и парно ще увеличат издръжката на човек, КНСБ пресметнаха, че това ще се отрази с около 5-7 лева на човек. Синдикатите очакват разходът за парно за целия отоплителен сезон да нарасне с близо 60 лева. Средната стойност на месечната фактура за електричество да бъде с 93 стотинки по-висока в сравнение с 2017 година, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Междувременно все повече са българските граждани, които нямат възможност да поддържат домовете си достатъчно топли през зимата. По данни на "Евростат" нарастването на цените все по-бързо доближава страната ни до средното ценово равнище в Европейския съюз, въпреки че доходите в България остават най-ниски в неговите рамки.

Цената на природния газ е свързана с котировките на петрола и долара. Затова поскъпването е неизбежно и от "Булгаргаз" искат поредно увеличение на цената за тази година – този път с 14 %.

За спряване със ситуацията синдикатите предлагат по-високи обезщетения за енергийно бедните.

Освен на сметките за ток и парно, по-скъпият природен газ ще се отрази и на производството на стоки от първа необходимост като хляба.

Наред с по-скъпите комунални услуги и храни, през това лято необичайно високи бяха цените и на плодовете и зеленчуците заради дъждовете и градушките.

От 1 октомври поскъпват и бездимните цигари с малко над 1 лев на кутия, предаде Стоян Тричков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase