Снимка: Булфото, архив

348 е броя на ранените пешеходци в ученическа възраст между 6 и 17 години за 2017-та година, сочат данните на МВР. С други думи това означава, че всеки ден на пътя у нас има пострадал по един ученик.

Като цяло според статистиката общият брой произшествия с пешеходци в България възлиза на 1 847 или 26,8% от всички ПТП-та в страната с пострадали, загинали и ранени.

Статиката показва, че за последните 5 години на пътя са станали близо 10 000 инцидента, като тези на пешеходни пътеки са около 20% от тях.

Много от произшествията с пешеходци стават поради лоша видимост, несъобразена скорост или изненадваща поява на платното от страна на пресичащите. Именно затова е важно пешеходците да пресичат само на  пешеходни пътеки и указаните за това места.

Най-много инциденти е имало в София – 913, следвана от Варна – 532, Пловдив – 511, Русе – 209 и Бургас – 206.

За запазването на живота на пешеходците и само дни преди старта на новата учебна година, за 14-та поредна година стартира кампанията "Убий скоростта, спаси дете".

Тя има за цел да насочи вниманието на обществото, и в частност водачите на моторни превозни средства, към застрашителния брой пътни произшествия, чиито жертви са и деца. Инициатор е радио FM+, а подкрепа към инициативата има от няколко общини и големи фирми у нас.
 

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 9 месеца

В Лайнохория се живее прекрасно и здравословно стига да не те отнесе някой силно интелигентен кирташ!

2

Анонимен

преди 9 месеца

Много родолюбци по тези наши пътища! И като прибавим меките наказания - торта с чесън!

1

protoss brood war

преди 9 месеца

Нарочно умишлено се правят катастрофите за да има работа за ченгетата. Катастрофаджиите са вързани със ченгета, застрахователна мафия и останалите административни и всякакви престъпници. От много хиляди години на сам полицията винаги в държавите по светът е създавала престъпност за да може да репресира, издевателства над хората за да може да живее като *** на техния гръб.