Снимка: "Монитор"

Дядо Валери Кацарски от Кочериново сам отглежда двете си невръстни внучета. Тежката участ сполетяла 66-годишния мъж преди две години, когато той загубил сина си. Оттогава се бори сам с живота, опитва се да подсигури всичко необходимо за 13-годишната си внучка Магдалина и 8-годишният Валери.

"Майка им ги изостави, когато малкият беше едва 5-месечно бебе. Хвана пътя, намери си друг мъж и от него има още две деца. Тези веднъж не ги е потърсила. Синът ми Кирчо от притеснение и нерви почина преди две години. Разболя ми се детето и ето сега сме чисто самички", разказва през сълзи дядо Валери.

Наложило му се дори да връща заеми в размер на близо 8 хил. лв., които синът му теглил за лечение на вече покойната му майка.

"С жената бяхме разведени, но тя също помагаше за децата. Разболя се тежко обаче и се наложи синът да тегли пари, за да я лекува. Уви и тя почина", обяснява пред "Монитор" възрастният мъж.

Наскоро група доброволци успели да зарадват дядо Валери, като направили дарение за децата. Донесли тетрадки и необходими пособия за предстоящата учебна година. "Не ги познавам момчетата, но те много се трогнаха от нашата съдба. Направиха ми и дарителска сметка, ако някой иска да ни помогне“, обяснява още 66-годишният мъж.

Дядо Валери все още не е пенсионер, разчита единствено на доходите, които изкарва от зеленчуковата си градинка в двора на дома му. До този момент на два пъти му помагала и Община Кочериново.

През миналата година му отпуснали 400 лв. еднократна помощ, а през тази 200 лв. "Колкото и да ми е трудно аз децата няма да ги изоставя. Те са много добри и разбрани, слушат ме много. Пълни отличници са, те учат тук в Кочериново и винаги сме заедно навсякъде“, твърди той.
 

Коментари Напиши коментар

21

ГНУС МЕ Е...

преди 9 месеца

Като чета такива статии...Общината му помогнала за две години = 600 лева!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ХВАЛА на такива институции! ХВАЛА на цялата държавност!! ХВАЛА на всички по етажите загрижени за българските деца!!! Защо НЕ МУ СЕ ПРЕВЕЖДАТ ПАРИ ВСЕКИ МЕСЕЦ като по правилата за самотен И СОЦИАЛНО СЛАБ РОДИТЕЛ!?!?!?!? МИЛИАРДИ РАЗДАВАТ на скакалците да се множат!!! Човека на 66 години я доживее още 5-10 я не отглежда две читави деца и получил 600 лева за две години...ГНУС МЕ Е!!!!

20

Анонимен

преди 9 месеца

може ли да дадете сметка, където да превеждаме на дядото по някой лев

19

някой

преди 9 месеца

Добре де, този човек не може ли да бъде приемен родител?
Не се ли явява като такъв, след като отглежда децата?
А те ще се чувстват най-добре при дядо си, след като са израснали с него.