Снимка: "Монитор"

Дядо Валери Кацарски от Кочериново сам отглежда двете си невръстни внучета. Тежката участ сполетяла 66-годишния мъж преди две години, когато той загубил сина си. Оттогава се бори сам с живота, опитва се да подсигури всичко необходимо за 13-годишната си внучка Магдалина и 8-годишният Валери.

"Майка им ги изостави, когато малкият беше едва 5-месечно бебе. Хвана пътя, намери си друг мъж и от него има още две деца. Тези веднъж не ги е потърсила. Синът ми Кирчо от притеснение и нерви почина преди две години. Разболя ми се детето и ето сега сме чисто самички", разказва през сълзи дядо Валери.

Наложило му се дори да връща заеми в размер на близо 8 хил. лв., които синът му теглил за лечение на вече покойната му майка.

"С жената бяхме разведени, но тя също помагаше за децата. Разболя се тежко обаче и се наложи синът да тегли пари, за да я лекува. Уви и тя почина", обяснява пред "Монитор" възрастният мъж.

Наскоро група доброволци успели да зарадват дядо Валери, като направили дарение за децата. Донесли тетрадки и необходими пособия за предстоящата учебна година. "Не ги познавам момчетата, но те много се трогнаха от нашата съдба. Направиха ми и дарителска сметка, ако някой иска да ни помогне“, обяснява още 66-годишният мъж.

Дядо Валери все още не е пенсионер, разчита единствено на доходите, които изкарва от зеленчуковата си градинка в двора на дома му. До този момент на два пъти му помагала и Община Кочериново.

През миналата година му отпуснали 400 лв. еднократна помощ, а през тази 200 лв. "Колкото и да ми е трудно аз децата няма да ги изоставя. Те са много добри и разбрани, слушат ме много. Пълни отличници са, те учат тук в Кочериново и винаги сме заедно навсякъде“, твърди той.
 

Коментари Напиши коментар

24

Владислав

преди 9 месеца

Здравейте, ако желаете нека да се съберем хора и да идем да му замесем неща, можем да помогнем нещо по къщата за зимата на човека и дечицата.Аз съм с комби, ще ида до човека, има му адреса. Ако желаете да изпратите неща за него, независимо пари или дрехи, каквото и да е, а най добре ако се съберем 3-4 човека да не пътувам сам.Нямам фб но ето номера ми ако някой иска да се свърже с мен и да се разберем за уикенда да идем. 0899989099-Владислав

23

сметка

преди 9 месеца

Гр. Кочериново, област Кюстендил, ул. "Чайка" 2, телефон: 0988934880, Валери Сергиев Кацарски
Банкова сметка: BG61STSA93000017495949

22

Анонимен

преди 9 месеца

Най-лошото от всичко е да погребеш детето си. А защо аджеба, след като децата са оставени на бащата, майката, тая да не казвам каква, не е осъдена да плаща издръжка?