Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бюджетната субсидия на НИМХ от БАН за 2018 г. е 8 791 144 лева и е с 1 милион лева /с 13,5 процента/ по-висока от тази за 2017 г., която е била 7 745 391 лева.

Още по темата

Не отговаря на истината твърдението, че заплатите в НИМХ са по-ниски от тези в останалите институти на БАН, се посочва в информация, предоставена на журналистите след Общото събрание на БАН заради искането на синоптиците да се отделят от Академията.

Освен парите от БАН, НИМХ получава годишно и директен трансфер от МОСВ, който през 2018 г. е 2 милиона лева.

От БАН информираха какви са били средните месечни основни заплати на работещите в НИМХ към ноември 2017 г., осигурени от субсидията. Към тази дата професорите в НИМХ са получавали 928 лева, а в БАН - 849,73 лева, доцентите в НИМХ са получавали 751,50 лева, а доцентите в БАН - 700,07 лева. Главните асистенти в НИМХ към ноември 2017 г. са били с основни заплати 590 лева, а в БАН - с 579,77 лева, асистентите в НИМХ са били с 588,84 лева, а в останалите институти на Академията - 552,08 лева.

Председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева припомни, че протестът на работещите в НИМХ продължава вече шести месец и че започна през април т.г., след като метеоролозите не бяха съгласни с допълнителните 15 милиона лева за всички институти на БАН. За този период исканията на работещите в НИМХ за допълнителни средства се движеха от 600 000 лева до 8 000 000 лева, заяви проф. Славчева, цитирана от БТА.

Тя обясни, че от БАН са съгласни за частично извеждане на НИМХ в нова структура, създадена от Министерски съвет, но това означава от Академията да излезе оперативната дейност на института, която обслужва държавата.

"Защо се стигна дотук? Основната причина, зад която се крие и автентичният протест на нашите колеги е липсата на достатъчно средства в бюджета, отпускан от държавата", допълни Славчева.

Тя припомни, че БАН успя да договори допълнителни 15 млн. лв. към бюджета за тази година, но те отново не стигнаха за нуждите на учените.

"В споразумението бе записано, че тези пари трябва да бъдат разпределени по критерии за научни постижения. Колегите от НИМХ заявиха, че те не са доволни и се стигна до тази неприятна ситуация - институт на БАН да протестира срещу него", каза още Славчева.

Според нея обаче ако НИМХ излезе от БАН ще има по-добри възможности за развитие.

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 8 месеца

Малка и бедна държава няма нужда от титлата "академик', защото тая титла е абсолютно грандоманска и не е нужна.
Какво са открили толкова много академици?
Някой от тях взе ли една Нобелова награда?
Айде сега , почвайте с минусите!!

41

Ахмак бей

преди 8 месеца

Има една много хубава италианска поговорка, която казва : ,,Дяволите могат да правят тенджери , но не могат да правят капаци."

40

Анонимен

преди 8 месеца

И аз мога така, без да съм доктор на науките , и без да имам дисертация..............напиша 5-6 формули, покажа 2 схеми и спектри на няколко органични съединения и съм много велик учен!
Но това не е правене на наука, ами имитация на дейност само!!
Горките студенти си мислят.............ей тоя от БАН..............голяма работа, много разбира.