Снимка: Bulgaria On Air

Видео 12.09.2018

Грипът ни атакува и тази зима! Не бива да се подценява

Няма белези грипната епидемия да започне по-рано тази година, но е ясно, че такава ще има. Грипът винаги настъпва около януари - февруари. Новото в препоръката на Световната здравна организация е тази година 4 щама да бъдат включени във ваксината. Това коментира епидемиолог проф. Мира Кожухарова в предаването "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ най-засегнатите групи както винаги ще са децата и възрастните хора, които почти винаги преминават в една или друга степен през заболяването.

"Грипните вируси не се поддават на прогнозиране. Здравната култура на българина е доста сложна. Основното по отношение на грипа е, че той се подценява - и от лекари, и от хората. Сезонният грип трябва да стане приоритет за лекуване и не бива да се подценява", посъветва проф. Кожухарова.

Според нея грипът е труден за контролиране, но когато се открие, трябва незабавно да се предприемат мерки.

"Преобладаващата част от хората се чувстват зле няколко дни, но пък при други има усложнения. В България грипната ваксина е в графата незадължителни. Ако искаш да си я сложиш, то трябва да си я закупиш доброволно. Икономическата изгодност на ваксините е доказана, но в България все още не е навлязъл този принцип", добави още Мира Кожухарова.

Коментари Напиши коментар

10

Има ли?

преди 7 месеца

Има ли лаборатории на територията на БГ, които са неприкосновени, а служителите им са с дипломатически имунитет?

9

Щерю

преди 7 месеца

Лекарите така жестоко манипулират, че са станали чада на Мамона за пари!

8

Таня

преди 7 месеца

Никога не съм се ваксинирала и никога не съм се разболявала от грип, както и много други хора