Снимка: ДА "Архиви"

Видео 11.09.2018

Българският пионер в летенето: Симеон Петров, забравената легенда

Симеон Петров е една забравена българска легенда. Той е човекът който стои в началото на българската авиация.

Той е пилотът, осъществил първия в света нощен полет, първото в света кацане с изгасен двигател, така нареченото "доцелно кацане", на което днес се обучават всички пилоти в света. Той е летецът, осъществил и първия полет у нас на 13 август 1912.

По време на Балканската война той извършва и първата в света бомбардировка на противникова столица, пускайки 14 бомби над турски казарми в покрайнините на Цариград - разказа в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR, проф. полковник Димитър Недялков. 

По време на същата война той осъществява 18 бойни полета, така че може да се каже, че това е първият в света въздушен ас. През септември 1912 година Симеон Петров заминава на необичайна мисия в Русия: в два стари куфара той носи 25 000 златни наполеона, с които да купи от Русия аероплани и да наеме пилоти и механици за предстоящата война с Османската империя. Той се справя с мисията блестящо, в изключително кратък срок. 

След края на войните за национално обединения Симеон Петров отново е пръв в това, с което се занимава. Започва търговия с грамофонни плочи и велосипеди.

Всъщност той създава най -модерното тогава на Балканите студио за производство на грамофонни плочи "Симонавия", което след 9 септември 1944 година е национализирано и се нарича "Балкантон".
 

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 8 месеца

Всичко "построено" от комунистите, е национализирано от някой предприемчив българин.
Балкантон, завод Чавдар, Гама кабел, завода за радиоапарати във Велико Търново.

Левичарите просто трябва да се избиват с правата лопата, такива като Корни, Волгин, Иво Христов, А. Райчев.

7

ТЕХНОИМПЕКС

преди 8 месеца

Абсолютно точно си го казал - курнелия, киро добрев, таско и морал. оксиморони.

6

Анонимен

преди 8 месеца

Всичко създадено от трудолюбивите хора в България се приватизира от мутрите на новото време. Нямат никаква идея от търговия, изкуства и най-вече морал. Меркантилни изчадия ламтящи за пари.