Архив: Булфото

С до 7 лв. ще поскъпне издръжката на живот на човек от домакинство заради новите цени на топло и електроенергията, сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, съобщиха от синдиката днес.

След като през юни 2018 г. издръжката на живота достигна до 590 лв., очакванията са в края на годината да достигне размер средно на лице от 4-ри членно домакинство от около 595 - 597 лв., посочват от КНСБ.

Още по темата

Най-силно засегнати според синдиката ще бъдат живеещите в София, където 61,2% от жилищата са с парно отопление от централен източник.

При средна сметка от 150 лв. за парно, през идващите зимни месеци столичани ще плащат с около 11 лв. повече, което означава, че общо разходът за целия отоплителен сезон ще нарасне с около 55-60 лв., изчисляват от КНСБ.

Очакванията са да нарасне енергийната бедност. Като се има предвид, че около 1,2 млн. пенсионери у нас получават пенсия под линията на бедност /321 лв./ и около 75% от домакинствата в страната живеят с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живота /590 лв/, това означава, че всяко дори и незначително поскъпване на живота ще свие потреблението, а хората в бедност и социално изключване ще продължават да нарастват, посочват от синдиката.

По данни на Евростат 36,5 на сто от българските граждани през 2017 г. не са имали възможност да поддържат домовете си достатъчно топли, при средно за ЕС от 8,2%. (БТА)

Коментари Напиши коментар

54

Анонимен

преди 8 месеца

един хляб само поскъпна с 30 стотинки ето хи 7 лв па месец.й останалото..ток.парно.други храни..

53

Анонимен

преди 8 месеца

Преди години в един пенсионерски вестник прочетох следната мисъл "Когато страха от смъртта стане по-слаб от страха от живота избухва социална революция" С това непрекъснато обедняване този момент май наближава. Като качиш заплатата с 10 % , а голямата кошница на потреблението поскъпне с 15 %, и това се повтори много пъти след време ти причернява.

52

Гост

преди 8 месеца

Вдигат минималната заплата и тръбят, че видиш ли, това е голямо постижение! Другите заплати обаче не се вдигат, ще дойде момент когато пак ще стане ясно, че над 50% от работещите получават минимална РЗ! Всички други цени обаче растат! Това увеличение на МРЗ се стопява веднага с покачването на ток, вода, гориво и храна. Ние пак сме на същия хал. Управляващите следват политика на владеене на масите в подчинение, като ги държат бедни, но това ще им изиграе лоша шега... Минаха 30 год., гоним нови 45