Снимка: БТА

За трета поредна година страната ни е в графата "устойчива дестинация" във всички доклади на Световната организация по туризъм, каза днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова.

"За първите седем месеца на годината - от януари до юли, повече от 5.2 милиона чуждестранни туристи са посетили страната", конкретизира се тя и уточни, че ръстът на чуждестранните туристи за периода е близо 7%.

"Само за юни и юли чуждестранните туристи са над 2.6 милиона, така че прогнозата ни за 5 процента ръст от юни до септември, предполагам, ще бъде достигната", добави още министърът на туризма.

Ангелкова обясни, че най-голям ръст има при гостите от Румъния - 34% за летния сезон, следват туристите от Германия, а трета е Русия. След това е Великобритания с около 20 на сто ръст, много добър ръст има на броя на туристите от Полша - около 16 на сто.

Хубавото, по думите й, е, че България все повече се превръща в дестинация на добро качество с разумна цена.

"За зимния туристически сезон очакванията към момента са в много широк диапазон, защото още няма данни за най-ранните записвания", отговори на въпрос министърът.

"Имаме данни от заявен интерес, който отново гони ръст в рамките между 5 и 10%, поясни Ангелкова, цитирана от БТА. - Зимният сезон през последните две години има изключително сериозен ръст, посочи тя и допълни, че през 2016/2017 г. той е почти 19%, а през миналата зима - 12.6 на сто. Надявам се да постигнем една от поставените си цели - ако не тази година, то най-късно през следващата да достигнем над 10 милиона чуждестранни туристи през летния и зимния сезон", заключи министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase