Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

За едни той е отличният шахматист. Други го описват като вратаря на футболния отбор, който не предава никога тима. Най-добрия по английски в цялото училище "Св. Св. Кирил и Методий". Или като запален състезател по народни танци...

Така приятели описват 13-годишния Георги Стойков, който беше сред жертвите на страшната катастрофа край Своге.

Тази есен момчето трябвало да започне учебната година не в Световрачене, където завършил 7-и клас с успех от 5,50, а в Националната финансово-стопанска гимназия в София. Това е едно от най-елитните училища в страната, а 14-годишното момче било прието, след като изкарало на външното оценяване по БЕЛ 5. Същата била и оценката му по математика.

Още по темата

"Георги беше най-добрият в класа по английски език. Вървяха му и химията и билогията", разказаха негови съученици. Въпреки че академичните му постижения били отлични, съвсем не се ограничавал с тях.

"Той беше всестранно развит - биваше го и в спорта, и в изкуствата", допълват приятели на Георги.

Заедно с няколко приятели спечелили множество турнири по шахмат, а грамотите за първите им места изпълват коридорите на 177 ОУ "Кирил и Методий" в Световрачене.

Добър футболист, когото избрали за вратар на училищния отбор, който наскоро се върнал с награда от състезание.

Страстта му към футболната врата личи и от профила му в социалната мрежа. Там младежът е качил снимки на Боби Михайлов. Публикувал е и писмото на легендарния Джанлуиджи Буфон, което той написа след рекордна серия без допуснат гол.

"От деня, в който спрях да те гледам (футболната врата - б.а.), започнах да те обичам, да те защитавам... да бъда твоята първа и последна линия на защитата", цитира легендарния страж Георги.

Друга страст на младежа били народните танци. Ходел всяка събота и бил сред най-талантливите. Най-много обаче обичал да пътува. Партньори му били баба му Даринка, която също загина в катастрофата, и вуйчо му Симеон, който бе ранен в нея. Седмица преди злополучния инцидент ходили в Гърция. Георги разказал на приятелите си, че много му харесало там и непременно трябва и те да отидат.

Бил впечатлен от чистотата на гръцките плажове и от това, че не са пренаселени.

Най-голямата любов на Георги обаче била родината. Всяка една снимка на младежа във профила му в мрежата е с добавен в горния десен ъгъл български флаг. На корицата му пък е гербът с трите лъва.

Приятели на момчето разказаха, че младежът много помагал на баба си, която е вдовица. Често ѝ пазарувал, бил в дома всеки ден и винаги пътувал с нея.

Когато сутринта на 25 август майка му Цветелина и баща му Кънчо го изпращат с баба Даринка, са спокойни. С тях е и вуйчо му Симеон, който е брат на Цветелина. Семейството остава у дома с малкия си син Никола.

Късно вечерта трагичната вест ги застига, докато са вкъщи. Младата майка изпада в шок и веднага тръгва към Своге, за да търси близките си. Но те вече не са между живите.

"Георги беше прекрасно дете! Когато мине по улицата, никога не ме е подминавал. Винаги поздравяваше. Много трудолюбив и възпитан беше", разказа една от учителките му, която е преподавала и на майка му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase