Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед

Стотици хора се поклониха пред Мемориала на жертвите на тоталитарните режими у нас край НДК. Цяла Европа отдава почит днес на загиналите заради репресиите.

Още по темата

Европарламентът определи 23 август за Европейският ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма, известен също и като Ден на черната панделка и се отбелязва всяка година от институциите на Европейския съюз от 2009 г. насам.

Официалното наименование у нас е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им.

Решението за това беше взето на 27 ноември 2009 г. от 41-вото Народното събрание по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

За първи път предложението датата 23 август да се чества като "Ден на жертвите на сталинизма и нацизма" е направено през юни 2008 г. на конференцията в Прага под надслов "Европейската съвест и комунизмът", където е приета и придобилата известност в цяла Европа Пражка декларация.

Документът, подписан от президента Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма. В декларацията се предлага 23 август - деня на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин, да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими.

Три месеца по-късно - през септември 2008 г. Европейският парламент приема своя декларация с препоръка към държавите членки на ЕС за обявяване на Ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма.

Различните парламенти приемат различни наименования за деня на памет, но смисълът е един и същ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар