Колкото по-богати са лекарите, толкова е по-добре за пациентите. Около това мнение се обединиха пред Bulgaria ON AIR - икономистът и председател на Българското либертарианско общество Стоян Панчев и Александър Симов, журналист и депутат от БСП.

Скоро шефове на държавни болници декларираха високи доходи. Новината повдигна серия въпроси - как зле финансираната здравна система, в която вечно не достигат пари, може да е източник на доста високи доходи за определена група медици и трябва ли заплатите на докторите да растат, докато обществото става все по-болно.

"Става въпрос за огромна пазарна структура. НЗОК и здравното министерство разпределят парите. Има много случаи на източване на Касата, има и далавери с лекарства. Факт е, че има много дисбаланси в системата", категоричен е Панчев.

По думите му лекарите в САЩ и Германия взимат повече от българските си колеги, защото самите общества са доста по-богати.

Депутатът от БСП допълни, че свещената професия лекар се е превърнала в търговска професия, а болниците в търговски предприятия.

"Пуснахме търговците там, където не трябва да ги има", каза Симов.

"Проблемът е, че в България в самата медицина има шокиращо неравенство. Доходите на някои доктори са в контраст с доходите на медик от Спешна помощ например, които са около 1200 лв. През държавното финансиране правим едни лекари милионери, а други - бедняци", отбеляза социалистът.

Той повдигна и друг въпрос: "Никой не отиде да попита богатите медици въз основа на какво имат богатствотото си, а има и морален проблем - нормално ли е директор на държавна болница да има акции в частни клиники".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase