Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова ще препоръча на премиера Бойко Борисов предприемане на спешни мерки и създаване на междуведомствена комисия, която да направи независима проверка в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация".

Още по темата
Манолова ще сезира и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Това е станало известно днес по време на заседание на временната комисия в Народното събрание, която разглежда сигналите на Николай Колев-Босия за злоупотреби при получаването на шофьорски книжки.

Манолова се ангажира с казуса, след като Николай Колев-Босия се обърна с жалба до институцията, съобщиха от пресцентъра й.

"Ще настоявам в комисията, която ще направи проверка в автомобилната администрация, да бъдат включени и част от протестиращите, както и докато тя тече, лицата, които са в различни процесуални качества - обвиняеми или подсъдими, да бъдат отстранени от работа", е била категорична Манолова.

По думите на омбудсмана от започнатите различни наказателни производства има 20 подсъдими лица и десетки обвиняеми, но нито един осъден до момента, което е "абсолютно необяснимо за българските граждани".

Манолова е цитирала данни, според които от 13 юни - денят, в който Николай Колев обяви гладен протест до днес - 13 август, по пътищата са загинали 122 души.

"Причините за произшествията на пътя с фатален край са различни. Това, което очакват гражданите, е отговорно отношение от страна на държавата и от страна на институциите. Според мен това е и същността на исканията на г-н Колев - отговорност и почтена работа от страна на институциите. Гражданите очакват производството на фалшиви шофьорски книжки и производството на негодни шофьори да бъде преустановено", е заявила тя.

Манолова е обявила, че трябва да се вземат спешни мерки, тъй като Николай Колев-Босия е в тежко състояние, а темпото, с което работи временната комисия, е притеснително.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase