Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Танцова терапия за онкоболни жени. От 19 октомври, когато е международния ден за борбата с рак на гърдата, 20 жени от България преминали през тежкото заболяване ще минат през 32 безплатни танцови сесии. До края на месеца желаещите жени могат да кандидатстват.

Всяка година между 3 и 4 хиляди жени в България чуват тежката диагноза – рак на гърдата. Същата диагноза чува и Каролин Смит – известна танцьорка и хореографка, разказва Bulgaria ON AIR.

Тя открива, че страстта й към танците може да бъде част от битката и с болестта. И доказва, че спортът или физическа дейност подпомагат възстановяването на пациенти.

Смит създава танцова рехабилитация за жени, страдащи от коварната болест. А своя опит тя предава и в България.

Валентина и Ава са преминали през обучението на Каролин Смит и в рамките на 60 минути, два пъти в седмица, ще бъдат хореографи на двайсет жени.

Терапията на Каролин Смит освен, че влияе на физическото състояние на пациентките, поддържа и духа им. Рамо до рамо до тях ще бъде и спортният специалист към проекта Ивелина, която ще следи техните показатели през целия период на терапията.

В групите по танци може да се включи всяка жена, засегната от тежката болест. Ако са минали не повече от 3 години от диагностициране на заболяването и жените са на възраст между 30 и 65 години, както и ако са минали 4 месеца от последната терапия, онкоболните могат да кандидатстват. Терапията ще продължи общо 16 седмици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase