Снимка: архив, Reuters

Забрана за пушене на закрито - в това число вече и на наргиле. Това е само една от промените, които предлага здравното министерство в Закона за здравето. Целта е да се повиши здравната култура и да се промени обществената нагласа към пушенето и на наргиле.

"Борбата ще бъде голяма, тъй като има два полюса. От позицията на лекар няма как да не подкрепя тези мерки. Тези рестриктивни мерки са в ползва на здравето", посочи пулмологът София Ангелова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че подценяваме човешкия ресурс, а той е изключително важен за икономиката. Д-р Ангелова настоя, че ние сме тези, които трябва да мислим за здравето и се обяви твърдо да се забрани изцяло реклмата на тютюневи изделия.

Още по темата

Главният редактор на Dnes.bg и активен пушач Златко Желев е на мнение, че в предложените законови промени има поне едно абсурдно нещо - кметовете да могат да подбират двама-трима души, които да обикалят и да глобяват.

"Що за абсурд е това?! Къде са здравните инспектори, къде е ХЕИ? Дайте първо да си решим проблема с летните вируси по морето", призова журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Самият той вече залага на бездимните цигари. Отбелязва, че пуши по-малко, не приема отровите на конвенционалните цигари и дори смята да се откаже от пушенето.

"Много хора са минали на бездимните цигари, но те не са безвредни. Има горене и вреди на околните", каза от своя страна пулмологът София Ангелова.

Мерките на здравното министерство предвиждат да се затегнат и санкциите за собствениците на заведения, които нарушават правилата. Ако забраната за пушене на закрито бъде погазена, то отговорни ще бъдат съдържателите на заведенията. Това до голяма степен засяга и собствениците на наргиле барове.

"Мит е, че е безвредно наргилето. Има горене и се отделят токсични вещества. Оказва се, че те не се филтрират. Опасното при наргилето е обемът дим, който вдишвате", обясни д-р Ангелова.

"Далеч съм от мисълта, че всичките тези законови промени, които уж са с грижа за нашето здраве, ще минат. Първо бизнесът ще скочи. Хиляди са наргиле баровете в България - това е печеливш бизнес, който е подкрепян от туристическите камари. Не виждам причина, поради която да няма вратичка в закона, за туристически сезон или за частни партита, където да може да се употребява наргиле", коментира още Златко Желев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase