Снимка: БТА

Има ли пропуски в Закона за културното наследство? Кой има интерес да горят Царските конюшни и защо толокова време не получават статут на културна ценност от национално значение?

Още по темата


"Големият проблем е, че в България споменът е кратък, моралът не съществува и гражданското общество няма мотивация, за да може да удари по масата и да каже "така не може повече". Първо трябва да има добро законодателство, второ - да има още по-добро налагане на това законодателство", каза бившият министър на културата Петър Стоянович пред Bulgaria ON AIR.

След пожара в Царските конюшни министърът на културата Боил Банов обяви, че статутът им ще бъде решен след 15 август и най-вероятно той ще стане обект от национално значение.

Петър Стоянович пък е убеден, че има нужда от поправки в Закона за културното наследство и според него може да взаимстваме европейската практика, прилагайки я у нас. По думите му ключовата промяна е там, където не само се казва на собствениците, че няма как да бутат, да надграждат и да застрояват, но и да бъдат принудени по закон да възстановят сградите в първоначалния им вид.

"Трябва да бъдем възмутени от съответни овластени лица. Трябва да се отиде към моркова и тоягата. Кои министри са сваляли най-много статути по време на своя мандат? Тези свалени статути не са случайни", коментира Стоянович в предаването "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че собствениците имат най-голям интерес Царските конюшни да изгорят. От септември самият Стоянович ще оглави гражданска група, която се тревожи за културните обекти в София и ще работи експертно с общината и Министерството на културата.


 

Коментари Напиши коментар

13

гатанка

преди 2 години

До Анонимен
а вие от кои сте? не сте от народа и аз също и пишещите по горе

12

Анонимен

преди 2 години

Ето ви кой, като кмет на София продава 9 декара на ковачки за жълти стотинки, а на другия месец се продава за милиони, сега даже и ни управлява тоя продажник.

11

Анонимен

преди 2 години

Някой близък мафиот до партия герб, то пък е много трудно да се сетиш.