Кадър: Bulgaria ON AIR

Политическият живот у нас беше белязан тази година от няколко събития - европредседателството, което според мен беше успешно, тежките скандали в правителството, ерозията на държавността и институциите и накрая завърши с отхвърлянето на Истанбулската конвенция.

Така журналистът Валерия Велева коментира в студиото на "Денят ON AIR" с водещ Николай Кръстев основните политически събития, които се случиха у нас през последните няколко месеца.
 
"Ние политици имаме, партийци имаме, нямаме държавници, нямаме визионери, нямаме лидери. Няма нито едно име в момента, което да застане на балкона на Иван Вазов и да каже, че ще ни спаси. Българският политически елит се самоизяжда в близките 30 години. Те смятат, че ако унищожат другите, тяхното време няма да дойде", категорична е Велева.

Все пак журналистката смята, че в последните години не е имало толкова силна и агресивна опозиция.

"БСП в момента се явява фактор, който държи ГЕРБ изправен и концентриран. Непрекъснато социалистите са на бойна нога. БСП непрекъснато намира пропуските в управлението на ГЕРБ, за да ги атакува. Нинова стигна дотам, че да извика премиера, който да дойде за 30 минути в Народното събрание. Опозицията има своята положителна роля за обществото", отбеляза Велева.

По думите на писателя Димитър Недков има тотално компрометиране на политическия елит и вече идеалът за държавник е напълно изкривен.

"Има тотално отсъствие на авторитети в България. Има самоунищожаващи се партии. Колкото повече напредват технологиите в масовата комуникация, толкова повече расте пропастта между управляващите и обществото. Всичко това води до най-тежката криза в обществото - комуникационната криза. Вече съществуващият обществен договор е поставен под въпрос. ГЕРБ упорито продължава да ползва фалиралия неолиберален технологичен модел", подчерта Недков пред Bulgaria ON AIR.

Писателят е на мнение, че БСП с неистово желание се връща към пропагандния изказ.

"Т. нар. балансьор все повече се капсулира в дискурса на етническата принадлежност. БСП губи симпатиите на останалата част от обществото. Обединените патриоти пък комерсиализираха думата "патриот". В България не може да се прави бизнес без политически чадър", допълни още той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase