Снимка: Булфото, архив

В България персоналът в МВР е сред най-добре платените в Европа. Това е записано в доклад за разходите на полицията и пожарната, изготвен от Световната банка, съобщава БНР.

От институцията препоръчват намаляване на административния персонал и оптимизация на регионалните структури на полицията и пожарната.

Средният месечен разход на човек, работещ в структурите на МВР, е над 1 700 лева, изчисляват от Световната банка. От там подчертават, че заключенията им противоречат на общоприетото схващане, че заплатите в полицията и пожарната са ниски.

След като се отчетат разликите в дохода на глава от населението, заплатите на полицейските служители са на равнището в Швеция и Словения.

Причината обаче за тези резултати се крие във високите социални вноски. Те са 51% от общия месечен разход, правен за служител в полицията и пожарната. Фактът, че вноските, които по принцип се дължат от служителите, също се поемат от МВР, прави общия разход висок, но реално служителите получават сравнително ниски възнаграждения.

За да се подобри ефективността на харчовете в системата, трябва да се помисли и за оптимизация на звена и освобождаване на административен персонал, подчертават в своя анализ от Световната банка.

Коментари Напиши коментар

175

А

преди 3 години

Ако е само администрацията в МВР с мед да го намажеш и да го преглътнеш. Ами колко много пенсионирани старчета работят в МВР и вземат заплати и добри пенсийки. Никой не иска да каже тази истина. Дори отдела призван да се бори с корупцията и нарушенията в МВР е пълен с пенсионирани старчета-разбойници начело с Коджахристев. Проверете последните назначение от него в отдела и ще разберете за какво става въпрос. Един му ризите носи, друг му портокалите бели, а трети доносите пише. Кой не е слушал за него, кой не е пял песни за възхвала и величието му. За да си близо до Коджахристев, трябва да учиш

174

Анонимен

преди 4 години

МВР трябва да се разформирова и създаде отново, но не с този персонал. Повечето служители не стават за там, и се сещате как са постъпили.

173

Рее

преди 4 години

От три години като вече са повече от 6000 полиция в Мвр могат да се пенсионират и остават на работа в мвр.Взимат средна заплата 1600лв. плюс пенсия средно 800лв. или 2400лв. Младите служители са демотивирани от това недоразумение.