Снимка: БТА

До началото на традиционно отпускарския август остават броени дни, а хиляди българи се подготвят да поемат на път за почивка.

Освен да стегнем багажа обаче, трябва да оставим и своя дом в ред. За целта EVN България предостави на своите клиенти съвети, които са особено полезни и практични през летния сезон, когато много хора отсъстват за по-дълго от дома си.

Как да пестим електроенергия, докато ни няма

Изключете всички електроуреди, които не е необходимо да работят във Ваше отсъствие. Тук следва да се има предвид, че уреди като СОТ, хладилник или фризер, които не винаги е подходящо да се изключват, ще продължат да консумират електроенергия.

Изключете от щепсела уреди като телевизор, аудио-уредба и монитор, защото и в режим на stand-by те ще продължат да консумират електроенергия. Електроуредите, които са в режим stand-by, трябва да се оставят включени само при необходимост.

Уверете се, че външни хора нямат достъп до контакти, които са част от Вашата ел.инсталация.

Запишете показанията на електромера си преди да заминете и сравнете данните при завръщането си.

Съвети за безопасност през летния сезон

Съвети при гръмотевични бури, ако се намирате в дома или на работното място:

Изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение - телевизор, компютър, климатик, CD и DVD, електрически уреди.

С цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии може да изградите мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде заземена съгласно изискванията и периодично проверявана.

За защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.

Съвети при гръмотевични бури, ако се намирате на открито, сред природата и Ви настигне или приближава гръмотевична буря:

Отдалечете се от електропроводи

Стойте настрани и не хващайте/докосвайте метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения

Ако носите метални предмети, поставете ги възможно по-далеч от себе си. Добре е да са на повече от 20-30 метра от вас.

Съвети при къмпингуване

Ако Вашата каравана, палатка или фургон влезе в контакт с електрическия проводник или се намира в близост до повреден електропровод, незабавно се отдалечете, колкото се може по-далеч и останете на безопасно място до пристигане на аварийната група.

Ако проводникът е на земята, не го докосвайте! Стойте далеч – минимум на 8 метра от проводника!

Ако някои хора се намират в караваната или във фургона, които са в контакт с проводника, е най-добре да останат вътре. Пазете останалите хора на разстояние!

Ако оставането в караваната или фургона би Ви причинило сериозна опасност (например – възникне пожар) и Вие трябва да излезете, тогава скочете колкото се може по-далеч като внимавате да не се допирате до метални токопроводими части. Отдалечаването от мястото да става подскачайки, като не трябва едновременно да стъпвате на земята с двата крака.
   
Внимавайте да не докоснете фургона/караваната и земята по едно и също време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase