Снимка: Bulfoto, архив

С поредица реформи, но със същия екип започва работата си новоизбраният шеф на Здравната каса д-р Дечо Дечев. В първия си работен ден той заяви, че един от най-големите проблеми в контрола е, че Касата се занимава с дейности, за които няма компетентност.

Само часове, след като стана шеф на Здравната каса, д-р Дечо Дечев каза, че предстои сериозна промяна в лекарствената политика, възможностите за лечение в чужбина, както и завишаване на контрола, за да се следи по-ефективно как харчат парите си болниците.

Още по темата

Как ще бъде постигнато всичко това обаче ще стане ясно до 3 месеца – през това време ръководството на Kасата ще работи върху промените.

По-големият проблем, според новия шеф на касата, е, че все още има болници, които прилагат медицина от миналия век, разчитайки на немалко лобита.

Самият пациент все пак има избор – сам да избере къде да се лекува. В негова помощ е създаден и Индексът на лечебните заведения.

В здравния портал е събрана цялата налична информация от десетки лечебни заведения в страната. Оттам пък става ясно, че 2-ма на всеки 5 доплащат за лечение. Въпреки това 2/3 от пациентите са доволни от лечението, съобщава Bulgaria On Air.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase