Снимка: Булфото, архив

В цял свят фармацевтичната индустрия стимулира предписването на по-скъпо терапии, но понеже това не е в интерес на пациента, ще трябва да се промени. Заявка за това направи новият шеф на НЗОК Дечо Дечев.

Според него въвеждането на нови правила при финансирането на медикаментите от Касата е един от механизмите, по които това може да се пресече.

Още по темата
Така че той ще предложи при няколко варианта за скъпо струващи лекарства задължително да се изписва най-евтиното, което обаче задължително трябва да има същата ефикасност, показания и противопоказания.

Ако пациентът иска по-скъпата терапия, ще може да се възползва от нея, като си доплати.

Намеренията на Дечев срещнаха подкрепата и на зам.-здравния министър Бойко Пенков и член на Надзорния съвет на здравната каса.

"Няколко пъти се опитвах да прокарам идеи за въвеждане на прогенерична политика. Не успях засега. Радвам се, че д-р Дечев мисли в тази посока. Ще има подкрепата ми", увери той.

Пенков допълни, че продължава работата по е-търга на здравно министерство за лекарствата в болниците.

Очаква се е-търгът да свали разходите на болниците с 15%.

Дечев обеща още в следващите 3 месеца да е готов с проект за оздравяване, в който конкретни мерки по перата, в които бюджетът на НЗОК към този момент се е провалил.

Целта ще е през 2019 г. здравната каса  за първи път да бъде без дефицит.

"Ако на политиците не им хареса, ще бъда управителят с най-кратък мандат от 3 месеца“, зарече се Дечо Дечев. 

"Големият проблем в контрола е, че касата се занимава с дейности, за които няма компетентност. Няма медицинско лице в НЗОК, което да е по-компетентно от лекаря, извършил медицинската дейност, която тя трябва да контролира", обясни Дечев.

Според него проблемът може да се реши, чрез въвеждането на онлайн система, който да проверява в реално време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase