Снимка: Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган затвърди ролята си в южната ни съседка, след като той и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), победиха на президентските и парламентарни избори в страната, проведени на 24 юни. Малко по-късно Ердоган отмени и извънредното положение в страната, което бе въведено след опита за преврат преди близо 2 години.

Още по темата
Така на практика в Турция цялата власт е съсредоточена в ръцете на Ердоган, който въвежда президентската система за управление в страната.

Ден, след като Ердоган положи клетва като президент на Турция, екипът на Dnes.bg попита своите читатели: Накъде ще поеме президентска Турция? В традиционната ни анкета участие взеха 1688 наши читатели.

Оказа се, че болшинството от анкетираните (60%) смятат, че промените в управлението ще направят южната ни съседка тоталитарна държава.

За други 14% няма да има особена промяна в Турция, защото Реджеп Ердоган управлява от доста години и ще продължи да го прави в същия стил още години напред. 16% от хората пък смятат, че важното е Турция да запази добрите си отношения с България, а ставащото вътре в страната не е наша работа.

5% са оптимистите, според които Турция ще тръгне твърдо напред с дадените повече правомощия за президента. Едва 2% обаче са тези, които смятат, че след последното гласуване южната ни съседка ще бъде приета в ЕС, въпреки сътрудничеството в областта на миграцията.

За 3% от хората пък най-важното е дали промените ще се отразят на туризма в Турция – едно от предпочитаните места на българите за лятна ваканция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase