Снимка: Bulgaria ON AIR

Нов протест започнаха в БНР журналисти, музикални състави и технически специалисти.

Това е поредното недоволство в националното радио, след като през април имаше поредица от протести на творците от музикалните състави. Те настояваха за увеличение на бюджета на обществената медия, така че да могат да се повишат трудовите им възнаграждения.

Редактор на радио "България" заяви пред камерата на Bulgaria ON AIR, че това е един "кадифен протест", чиято цел е да се насочи вниманието към грижата за работещите в националната медия.

"Протестирахме, за да оцелеем. Преборихме се за оцеляването си, благодарение на президента и парламента, но обещанията не бяха изпълнени. Поради липса на хора сме принудени да публикуваме новини и в събота, и неделя. В БНР има страх, тишината крещи", каза редакторка от екипа на радио "България".

"Искаме да има ясни правила, да знаем какво се случва с бюджета на БНР, как се разпределят парите", допълни я нейна колежка.

Тя също потвърди, че има голям страх сред хората. По думите ѝ, средната заплата сред протестиращите граничи с минималната работна заплата - звукови режисьори, музиканти, техници, журналисти получават мизерно заплащане.

"Търсим решение, някой трябва да вземе отношение. По този начин сме принудени да напускаме и да си търсим друга работа. Голяма част от хората обаче остават, защото обичат тази медия. Имаме среща с генералния директор в петък, 13-ти юли, това беше неговата първа реакция - да обяви среща със синдикатите. Това е поредният протест на музикантите, към който се присъединяваме и ние - журналистите, както и хората от техниката", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase