Снимка: Правителствена пресслужба

Лондонската среща е ярко доказателство, че реанимирахме темата "Западни Балкани", отчете премиерът Бойко Борисов пред министрите си.

Премиерът ги запозна с резултатите от вчерашната среща на върха в Лондон по инициативата "Берлински процес", в която той взе участие.

Още по темата
"Ние не сме член на този формат, но бяхме поканени, за да се покаже, че това, което България е направила, е правилно, важно и Берлин, Лондон, Париж стоят зад тези решения", добавя Борисов, според стенограмата от заседанието на МС.

По думите му от София бяха дадени послания и за единството на Европейския съюз, и за начина, по който може да се работи във формата 16+1. Мисля, че целта, която си бяхме поставили, е изпълнена, коментира той.

Благодарение на българската и на европейската подкрепа, темата за Западните Балкани остава актуална и след края на нашето председателство, отбеляза още министър-председателят.

Той изтъкна значението на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура, културният обмен и стабилността на Балканите. Колкото по-добре се развиват, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите, допълни Борисов.

По думите му идеята да се направят единни тарифи за движението на стоките, хората и товарите може да направи региона привлекателна за инвеститорите зона. Премиерът отбеляза също, че министрите, които имат отношение към общите балкански проекти, са получили указания да работят активно по тези теми.

"Мисля, че на този етап и големите държави в Европа разбират, че ако не дойдат те, ще дойдат други геостратегически сили. Така че успяваме и с вчерашната среща. Виждате, че една седмица след нашето европредседателство се провежда Лондонската среща. Именно в отговор на тези, които казваха: ами, като свърши Българското председателство, темата ще утихне", заяви още той.

Сред засегнатите на Лондонската среща въпроси е бил и този за газовата инфраструктура.

"От една страна чрез терминала ни в Гърция за втечнен газ, интерконектора, да имаме алтернатива на доставки и в същото време през газовия хъб "Балкан" да се осъществява търговия, транзит и всичко останало, което сме го говорили. Мисля, че в тази посока имаме много голям напредък, но нека да завършим, и водеща е Европейската комисия, така както беше поставено като условие и от руската страна, така че ние като първа държава сме най-важните, защото ако ние съумеем да направим модела, по който да се транспортира и търгува газът, който идва от Юг и Север, да можем да го направим по европейски модел", обяснява Борисов.

Той изтъква, че Великобритания е изключително важен партньор и трябва да се направи така, че Brexit да не се отрази много негативно върху икономиката, финансите, търговията с Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase