Снимка: Bulgaria ON AIR

Бившият председател на БАН академик Стефан Воденичаров призовава за национално единение политическите партии и всички българи в името на България. Той беше категоричен, че всички политици, ако се замислят, ще осъзнаят, че трябва да се замислят за общото бъдеще на всички в страната.

По думите му сега мисленето в политиката е за 4 години напред и според него народните представители трябва да бъдат стреснати, а целта на акад. Воденичаров и неговите съмишленици, които отправят този призив, е на 1 ноември да се направи един национален сбор за единение на България.

"Това единение ще бъде по бъдещи програми за развитието на страната", каза той в студиото на "Денят ON AIR".

Акад. Стефан Воденичаров обясни, че според експертите по демография, които са разработили и стратегия за справянето с този проблем, ако до 6-7 години не се предприемат конкретни стъпки, то процесите ще бъдат необратими.

"Първо е занемарено възпитанието в къщи. Образованието не е съобразено с новите реалности и има още много стъпки. Държавата трябва да предприеме много непопулярни мерки, за които трябва да има силата и волята да се свърши това нещо", настоя бившият председател на БАН пред Bulgaria ON AIR.

Според него именно заради това трябва партиите да седнат на една маса, за да се реши демографският въпрос, да се оправи образованието и здравеопазването. Акад. Воденичаров допълни още, че има и чуждестранен опит, който може да се ползва и настоя, че "който постави началото ще може да каже, че е държавник, а не политик и много от гражданите ще застанат зад него".

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase