Кадър: Bulgaria ON AIR

Трябва да се направи разделение между тези, които са употребявали някога някакъв наркотик, и тези, които са зависими. Ако говорим за еднократна употреба, то те се изчисляват на 500 хил. души в България, т.е. 11,2% от населението.

В Европа пък това са близо 27-28%. През последната година в България употребата е около 5,7%, а в Европа около 8%, а в световен мащаб близо 5,6%.
 
Това каза Александър Панайотов, директор на дирекция "Национален фокусен център за наркотици и наркомании" към Националния център по наркомании, в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

По думите му най-употребяваното наркотично вещество в света е канабис, но се забелязва нарастване на употребата на екстази.

"В момента в България има около 20-30 хил. души, които постоянно употребяват наркотици. Най-често те взимат хероин. В момента пелоидите са много сериозен проблем - особено в САЩ. Надявам се тази епидемия да не се пренесе в Европа", подчерта експертът.

Той е категоричен, че през 2018 година има намаление на починалите от свръхдоза - в България има само 22 случая.

Актьорът Ивайло Захариев смята, че младежите прибягват до наркотици, когато търсят бързо забавление и искат да избягат от реалността.

"Загубата на мотивация е една от причините да вземеш наркотици. Ако виждаш родителите си как са съсипани от системата, или въобще не ги виждаш, то ти прибягваш към наркотични вещества. Важно е да се говори в семейството и да не е тази тема табу", посъветва Захариев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase