Снимка: Instagram

Петър е на 30 години. През половината си живот обаче той е живял в измамната реалност на наркотиците.

Като повечето тийнейджъри той е искал да бъде модерен, популярен. Любопитството каквo е да си "различен" го праща там, откъдето се връщаш трудно - в прегръдката на наркотиците.

"По-големите, с които дружах, ми бяха пример. Исках да съм като тях - да ме "уважават", разказва Петър.

Той започнал с марихуана, но после посегнал и към хероин.

"Около година нямаше проблем, бързо започнах да взимам и впоследствие усещах, че нещата не са добре", обяснява младият мъж пред "Дарик". Постепенно приятелите му се отдръпнали и наркотиците завладели живота му.

Зависимостта го среща със закона често, като едва 18-годишен вече е с присъда. Прекарва в затвора около година.

Но най-тежка е абстиненцията

"Не можеш да спиш, не можеш да си намериш място, гадене, болки по цялото тяло. В същото време човек няма сили за нищо, желание. Доста неприятен процес, който минава за няколко дни, но трудно се издържа", разказва за преживяното Петър.

"Човек си намира хиляди различни оправдания само и само да не поеме този труден път, защото отказването от една зависимост – от наркотици, алкохол или каквото и да е, не е нещо лесно", допълва младият мъж. Той обаче взел това решение.

Вече е чист и помага на други наркозависими да се справят с дрогата.

"Аз съм изгубил доста приятели… Тях не мога да ги върна и не мога да върна страданията, които съм причинил на семейството ми", обяснява Петър.

Редовната употреба на наркотици води до трайни последици за здравето. Сред тях са рискът от увреждания на жизнено важни органи и системи, свръхдоза или инцидент, заразяване и развитие на инфекции, както и силна физическа зависимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase