Баба Цветана с подаръците за юбилея. Снимка: Дарик

Огромна кошница плодове, бяло и червено вино, красив букет, икона, книги и парична сума получи като подарък за 100-годишния си юбилей Цветана Гуджева от село Труд.

"„Нека да си свежа като този букет цветя и още дълги години да се радваш на близките си и да гледаш внуци и правнуци!", пожела кметът на община "Марица" Димитър Иванов на баба Цветана. Той я зарадва и с 2 томчета за любимата ѝ баба Ванга.

Баба Цветана се похвали, че няма никакви болежки, а в болница е стъпвала само веднъж в живота си - за профилактичен преглед. Кръвното ѝ налягане е като на космонавт – 120 на 80.

"Започнах да печеля пари още на 5 години - помагах при отглеждането на буби в селската църква", разказа столетницата пред "Дарик".

Когато получила възнаграждението за труда си, тя била изключително развълнувана, защото за пръв път виждала толкова пари накуп.

"Веднага изтичах при майка ми да ѝ покажа колко банкноти имам", спомни си рожденичката.

На 17 години тя и 14-годишният ѝ брат остават без баща и започват работа на полето, за да помагат на семейството. Цял живот баба Цветана се занимава със земеделие. Тя има 3 деца – дъщеря и двама сина, единият от които е починал преди 2 години. Не спира да работи до 65 години, когато спира, за да гледа шестте си внука и 9 правнука.

Столетницата си хапва от всичко с апетит, но най-много обича сладкиши, като любими са ѝ едновремешните лимонови резенки. Тя почти не пие алкохол - единствено по чаша мента по празници.

Възрастната жена, която се е родила в къщата, където чества и 100-годишния си юбилей, не гледа телевизия. Почти през целия ден чете книги и вестници, често посещава и библиотеката в читалището. Изобщо не ползва очилата си, които са ѝ от 50 години и предпочита да чете на двора, на естествена дневна светлина.

Баба Цветана спазва стриктно Коледните и Великденските пости, както и тези в сряда и събота. Помни имената и рождените дати на всичките си близки. Позитивната нагласа и вярата в Бога са нещата, които винаги са ѝ помагали да преодолява и най-трудните предизвикателства в живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase