12-годишен ученик от доспатското село Барутин впечатли световния гигант "Google" с уменията си за програмиране. Радостин Чолаков е разработил две приложения за "Google Assistant" и това му донесе подаръци и 2400 долара под формата на ваучери. Момчето вече инвестира парите в работата си.

Радостин е само на 12 години. Но всички в Барутин го познават, защото ако имат проблем с компютъра си, викат него.

Първият си компютър Радостин получил преди четири години. По програмирането се запалил от леля си и съпруга ѝ. Така 12-годишният програмист разработил приложенията, които впечатлили дори "Google".

Едното от тях е за забавни факти. Сега Ради работи върху приложение за игра на шах. Продължава да го усъвършенства, като ползва и ваучерите, защото програмите, с които работи, са платени.

Родителите на Радостин живеят скромно, баща му работи в дърводелски цех, а майка му е шивачка. Но са горди със сина си, който печели всяка олимпиада в региона, а бележникът му е от горе до долу с шестици. За помощ го търсят дори учителите в местното училище.

Училището в Барутин е само до седми клас и Радостин още не знае къде ще продължи образованието си. Категоричен е обаче за бъдещата си професия - програмист.

Момчето разказва, че не е необходимо да напуска България, за да се реализира. Защото дори на село му трябва един компютър, за да впечатли глобалния свят.

Още за постижението на Радо вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase