Снимка: YouTube

Представители на коалицията "Обединени патриоти" внесоха в деловодството на парламента нов закон за българския език.

Той предвижда създаването на специален орган, който да следи и санкционира за опазването и задължителното използване на българския книжовен език в публична среда. Какво представлява "езиковата полиция"?

"Вече 10 години този закон чака своята реализация. Той засяга употребата на българския книжовен език в публичната сфера. Електронните съобщения често са на латиница, а това приучава и децата така да пишат.

Това не засяга брандове и търговски марки. В България не е регламентиран българският вариант на изписване на кирилицата. Ние използваме руския шрифт", обясни депутатът от "Обединени патриоти" Красимир Богданов.

Според езиковеда доц. д-р Борислав Георгиев, ако трябва да се създава някаква комисия, то нека се върне практиката отпреди 1944 година с така наречената "правописна комисия".

Още по темата

"Този законопроект е 17-и поред от Освобождението насам. Въпросът с шрифта на българската кирилица е много сериозен.

За първи път този закон е съгласуван с Института за българския език. Има прогрес в цялата постановка. Изразът "езикова полиция" е дълбоко смущаващ", отбеляза той в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Народният представител недвусмислено заяви, че ако липсва такъв орган, който да контролира публичната употреба на българския език, то този закон ще бъде пожелателен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase