Снимка: Bulgaria ON AIR

Многократният шампион на писта и мотокрос Сергей Сергеев - Сижи е име, което е емблематично за мотосредите у нас. Преди 22 години той загубва способността си да ходи, но миналата година създаде първия мотор, пригоден за хора с двигателни увреждания и даде едно обещание на екипа на Bulgaria On Air.

И в крайна сметка го направи само половин година по-късно, ставайки пети на световно състезание за мотористи с двигателни увреждания, което се провежда от няколко години насам в Италия и Франция.

"Още когато стъпих на пистата краката ми започнаха да треперят. Спомних си за времето, в което с Богдан Николов карахме. Не мога да опиша с думи какво почувствах", казва Сижо, който не пести благодарностите си за екипа, който стои зад него.

Сред него е и бившият мотоциклетист и каскадьор Калин Керин. Макар че само седмица преди старта екипът има сериозен проблем с двигателя на мотора, те не се отказват и в крайна сметка Сижи успява да развие над 200 км/ч. на пистата.

"Помагам му, защото ми е приятел, заради усмивката му, когато слиза от мотора", казва Калин, който е категоричен, че подобно състезание у нас е невъзможно да се проведе, защото мисленето на хората тук е по-различно.

"Хората се озлобиха... не знам заради пари ли, заради какво ли? Не е като едно време. Сега отиваш на пистата и там виждаш едни хора, които воюват и те не знаят за какво. Няма го вече това приятелство в мотосредите".

Оказва се, че Калин и Сижи са свързани с едно приятелство, за което ние в съвременния консуматорски свят можем само да мечтаем.

Историята на един човек с голямо сърце и несломим дух – гледайте в репортажа на репортера Божила Симова, оператора Алекс Георгиев и монтажиста Мирослав Димов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase