Снимка: Bulgaria ON AIR

Да обикаляш София и да демонстритраш по улиците с пера, забучени в задника, не е прилично и възпитателно. Така коментира предстоящото издание на "София прайд" депутатът от "Обединени патриоти" Красимир Богданов в студиото на "България сутрин".

Вчера ВМРО за пореден път се обяви срещу събитието и поиска от МВР да забрани "София прайд" като заплаха за обществения ред.

Още по темата

"Не мога да разбера какво демонстрират тези хора. Те имат права, както останалите хора в обществото. Имат право да избират своята сексуалност, макар че Създателят по друг начин е устроил света", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му със събитието ще бъдат ангажирани близо 1200 полицаи и огромен ресурс, а междувременно възрастните хора по селата са жертва на "циганските набези и никой не взема мерки", каза той.

"Ние настояваме след като се отделя такъв ресурс за защита на гей събитие, да се отдели същия ресур за защита на имотите и живота на хората от Северозапада. Там липсва полицейска намеса в много от населените места", допълни депутатът.

Той е убеден, че тезите, които бяха отхвърлени при обсъждането на Истанбулската конвенция, се прокрадват в "София прайд".

"Скритият замисъл е узаконяване на еднополовите бракове и легитимирането на различни общности. Никой не им забранява различната сексуална ориентация, но когато е грубо натикана в носа на обществото, е недопустимо. Реално никой хетеросексуален не е тръгнал да демонстрира с парад своята сексуална идентичност", твърди още той.

Лилия Драгоева от инициативния комитет на "София прайд" отбеляза, че събитието е мирно и съпътствано от много други арт събития, филмови фестивали и други.

"София прайд" има за цел да насочи вниманието на обществото към проблемите на ЛГБТ. ЕС реално не задължава държавите-членки да признаят еднополовите бракове и понякога двойки имат проблем в България. Освен това престъпленията срещу половата идентичност не са описани в закона", оплака се Драгоева.

Тя уточни, че вчерашното решение на европейския съд в Люксембург не налага на държави на ЕС да признават еднополови бракове. То касае единствено бракове, които са сключени с партньор, който е от трета страна, извън ЕС. Тоест страната трябва да признае правото на пребиваването на този човек, ако неговият съпруг е гражданин на страна в Евросъюза.

Лилия Драгоева е на мнение, че събитието, което ще се проведе на 9 юни ще мине мирно и под знака на любовта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase