От юли следващата година таванът на пенсиите, който в момента е 910 лева, отпада. Така всички, които са се осигурявали на по-висока сума, ще получават толкова, колкото покриват вноските им.

Така 44 хиляди пенсионери, които в момента получават максимален размер на пенсиите, няма да могат да се възползват от отпадането на тавана догодина.

От 1 юли 2019 г. 55 хил. пенсионери ще получат увеличение до новия таван от 1040 лева. Промяната важи само за тези, които тепърва се пенсионират. За всички 56 хиляди българи, които в момента получават тавана на пенсиите, сумата ще остане с лимит.

Още по темата

Икономистът Кольо Парамов бе категоричен в студиото на "България сутрин", че сегашната система, която се използва повече от 20 години, вече е неизгодна - нито за държавата, нито за пенсионерите.

"Сегашният модел е много тежък за българските пенсионери. Държавата трябва да доплаща доста пари и бюджетът не може да се направи добре. Всички пенсионери са участвали в изграждането на България в последните 40-50 години и в момента не им се отблагодаряваме", смята Парамов.

По думите му пенсионната системата се е запазила заради финансовата стабилност на държавата, но тази стратегия вече губи своя смисъл.

Според финансиста Георги Вулджев наличие на таван на пенсиите бе необходимост на самата структура на пенсионното осигуряване.

"Съотношението на пенсионер и работещ се увеличава с всеки изминал ден. Основната причина таванът да не падне за всички пенсионери е големият дефицит в НОИ. Определено има проблем в сферата на пенсионното осигуряване и той трябва да бъде решен скоро", уточни пред Bulgaria ON AIR Вулджев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase