Снимка: МТ

Министърът на туризма Николина Ангелкова обясни, че абсолютно всички обекти на "Слънчев бряг"-юг, включително и петте заведения на Южния плаж в курорта, изцяло попадат в одобрената от схема на министерството. Коментарът й идва след заканата на вицепремиера Валери Симеонов от вчера да бъдат съборени пет от най-популярните заведения в курорта.

Според Симеонов тези заведения на Южния плаж в "Слънчев бряг" са изградени без разрешителни и строителни проекти. Сред нарочените за премахване са прочутото "Бедрум", едноименното "Какао бийч", "The 1", "Ла Кубанита". Според Симеонов процедурата по събарянето им вече била задвижена.

Още по темата

Концесионирът на южния плаж в Слънчев бряг Кирил Спасов обясни: "Това не са нови обекти, за всеки един има издадени разрешения от главния архитект на общината".

Собствениците на заведенията на плажа също заявиха, че имат всички разрешителни. И отправиха покана към представителите на държавните институции, които искат да ги инспектират, да отидат при тях преди началото на сезона, а не по време на сезона, когато заведенията им са пълни с хора.

"Вчера направихме проверка на всички плажове на курортния комплекс "Слънчев бряг", както правим всяка година преди началото на летния туристически сезон, за да се уверим, че се спазват изискванията на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Съгласно него абсолютно всички обекти на "Слънчев бряг"-юг, включително и петте заведения на Южния плаж на "Слънчев бряг" изцяло попадат в одобрената от мен схема. Те са там повече от 10 години и не са променяли своите параметри", коментира Ангелкова пред Нова тв.

Миналата година отново бяха проверени всички проекти на тези заведения. Конструкциите, с които са направени съоръженията, не представляват опасност, заяви Ангелкова.

"Аз коментирам това, което има при нас като факти и обстоятелства", изтъкна тя и добави, че тя не е органът, който трябва да констатира дали заведенията трябва да бъдат премахнати.

Тя е категорична, че плажовете на Слънчев бряг са едни от най-проверяваните, "това е най-големият ни курорт и трябва да се гарантира безопасността на туристите". 

Тя коментира и Акция "Шум". Според нея проверките по заведенията за силата на шума трябва да се извършва така, че да не пречи на почивката на туристите. И добави, че контролът по отношение на преместваемите обекти е в ръцете на общинската администрация.

"Редно е да се обособят специални зони в курортите ни, едни от които да са зони за семеен туризъм, а други – парти зони", добави Ангелкова. И заяви категоричната си позиция, че проверки трябва да има.

"Много е важен начинът, по който ще се изпълняват тези проверки. Той трябва да не пречи на плажуващите, на почиващите", каза още министърът на туризма.

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 11 месеца

Интересно ми е под металните конструкции на тези преместваеми обекти, колко тона бетон е излято.

28

Коза

преди 11 месеца

Проверка на финансите на Ангелкова. Тази или яко взема под масата за да ги ръси такива ... или е яко куха. Възможностите са само 2 тук, след като и баба ми на село знае че заведенията са незаконни. Държавата цирк.

27

Ника

преди 11 месеца

До 7
Така е,има,на много места,но не навсякъде .Там и хаосът е подреден,а у нас всяка подредба/наредба/ е ХАОС