Снимка: bTV

Дворецът "Врана" на царското семейство, в който и днес живее експремиерът Симеон Сакскобургготски, постепенно ще се превърне в музей и ще бъде отворен за посетители.

Това обяви сестрата на Сакскобургготски княгиня Мария Луиза.

"Поне хората да помнят, че е имало нещо. Много неща се изтриват нарочно от миналото. Учебниците са бели. Понякога кажат – Борис, цар Борис да не кажат… И годините на комунизма ги няма в днешните учебници. Децата не знаят какво е било. Много е важно хората да знаят какво е било, за да не правят грешки в бъдещето. Но това ще продължи още във времето", каза тя пред bTV.

Още по темата

Мария Луиза обяви, че години наред търси отговор на въпроса къде е гробът на баща й, цар Борис Трети, но среща само стена от мълчание.

"Идвам тук от 1990 година и съм питала президенти и други хора: "Знаете ли нещо?” –" Не.” "Знаете ли, кой разкопа баща ми тук от гроба и не го остави на мира?” –" Не!” - Една стена от мълчание.".

Княгинята допълва и че дори когато брат й, Симеон Сакскобургготски, е бил министър-председател, не е успял да научи какво е било направено с тялото на баща им.

"Това е нещо доста отвратително. Всеки има право да отиде на гроба на баща си или на майка си. Затова, когато майка ми почина, аз казах – "Дума да не става, да я погребат в България! Пак да направят такава гавра – Благодаря!”, спомня си още Мария Луиза.

Тя няма категоричен отговор и на въпроса кой всъщност уби баща й.

"Има много теории, гадания, измислици, но засега за жалост нищо не излезе наяве. Човек започва да елиминира: не са германците, защото макар че той се опъна на Хитлер и беше единственият човек – не казвам цар или президент, а човек и му каза: "Не изпращам българските войски на Източния фронт и не си давам евреите!” Никой друг не го направи. Това се крие разбира се, но и това ще излезе. Значи, не са германците, англичаните нямаха смисъл да го убият, защото баща ми опитваше да направи завой на Запад. Единственото, което може да се каже, че е от Изток. И аз съм убедена в това", обясни княгинята.

Тя все пак е убедена, че тайните около смъртта и гроба на баща й ще излязат някой ден.

Мария Луиза си спомня, че чичо й Кирил се грижил за семейството след като баща й починал.

"Като го осъдиха на смърт, ние бяхме тук във Врана, и го чухме по радиото и се разплакахме. Мама искаше да отиде да го види, да му заведе католически свещеник, но ѝ казаха: "Не може!” Няколко часа по-късно го убиха. Това не беше лесно за мама. След това дойдоха да ѝ изкажат съболезнования от правителството, че бяха убили девера ѝ", разказа още сестрата на Симеон Сакскобургготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase